Poseta ovoj stranici od 01. sept. 2014.: 2898
PROBLEMATIKA BATERIJA ZA MOB. TELEFON
 • Analizom problema brzog praznjenja baterije u mob. telefonu, "crkavanja" punjaca pa i same baterije kroz neko vreme, dosao sam do sledecih saznanja, koja ce, nadam se i Vama koristiti.
 • Dakle, kupio sam telefon Galaxy S3 i odmah sam primetio da napomena prodavca: "Koristi telefon dok se baterija isprazni, a onda je puni 12 sati" - NE VAZI! Baterija se punila veoma brzo, znatno pre tih 12 sati.
 • Posle nepunih godinu dana primetio sam da mi baterija traje sve krace, i za sve krace vreme se napuni na 100%
 • Posle oko 13 meseci baterija nije drzala ni sat vremena, a vreme punjenja se skratilo na minute. Za vrlo kratko vreme baterija bi se napunila, i za priblizno isto vreme bi se ispraznila.
 • Razni "strucnjaci" su mi govorili da je to zato sto u telefonu imam svasta. Deinstalirao sam sve sto mi nije bilo neophodno, podesavao ekran da sto manje trosi bateriju, cak sam bio obrisao sve i vratio na fabricka podesavanja, i - problem se ublazio, ali ni blizu normalnog. A baterija je i dalje nastavila da traje sve krace.
 • Posle oko 15 meseci punjac je otkazao, a baterija je toliko kratko trajala da sam odlucio da i nju zamenim.
 • I, tek tada sam poceo da razmisljam o mogucim uzrocima za takvo stanje.
 • ODBACIO SAM MISLJENJE "STRUCNJAKA" DA JE TOME UZROK TO STO U TELEFONU "IMAM SVASTA" I PRIZVAO U POMOC SVOJA ZNANJA IZ FIZIKE I ELEKROTEHNIKE!!!
 • A ta znanja su "govorila" - podsetila me na jednostavan ZAKON: Baterije i akumulatori - za normalan vek trajanja - se mogu puniti i prazniti strujom maksimalne jacine do 10% svog kapaciteta. SVE preko toga skracuje njihov vek trajanja. Sto je odstupanje vece - to je vek trajanja kraci!
 • A drugi ZAKON glasi: Sto je akumulator ili batrija praznija - to u pocetnoj fazi punjenja VUCE JACU STRUJU! Zato bi "neko", ili "nesto" moralo to da spreci.
 • Neka iskustva sa akumulatorima su ukazivala na neophodnu potrebu da se jacina struje punjenja i praznjenja MORA drzati pod kontrolom, da mora postojati neki regulator jacine struje punjenja, u protivnom ce ili punjac "crknuti", ili akumulator brzo propasti.
 • Najbolji primer za to su motorna vozila. U svakom vozilu postoji sklop zvani REGLER, ciji je zadatak upravo to, da ne dozvoli prekoracenje struje punjenja akumulatora, jer bi u protivnom isti "prokljucao" i brzo bio onesposobljen, ili bi generator struje u vozilu - "Dinamo" - izgoreo.
 • Iz ovoga mi se nametnuo zakljucak da ni proizvodjaci telefona, ni proizvodjaci punjaca to ne postuju, jasno je i zasto. Njihov cilj je ZARADITI sto brze i sto vise.
 • Dakle, obzirom da je baterija u telefonu kapaciteta 2300 mAh, struja punjenja ne bi smela biti veca od 230mA. Krenuo sam u potraznju za takvim punjacem, ili i jacem, ali sa regulacijom struje punjenja. Trgovci su mi odmah nudili punjace sa strujom 2000mA, dakle, skoro 10 puta jacom od normalne, ali BEZ REGULACIJE JACINE STRUJE.
  Niko nije prihvatao moja tumacenja, dok bi na pitanje: "A sta savetujete kupcima baterija" odgovarali upravo onako kako gtreba, odn. da kupcima savetuju da bateriju prvo isprazne po da je pune do 12 sati.
  Na pitanje Dali ti- jaci punjaci imaju regulaciju jacine struje, nisu imali nikakav odgovor, samo bi se cudno i podsmesljivo osmehnuli.
 • Elem, nadjoh punjac 4.5V 500ma, sto je blizu dva puta jaca struja od normalne. Mislio sam - ako punjac ima regulaciju jacine struje, nece crknuti, a baterija ce ipak duze trajati nego da je punim strujom 10 puta jacom od normalne. Ujedno cu proveriti i da li u telefonu postoji neki regulator struje punjenja.
 • Napominjem da sam kupio novu bateriju i nov punjac, i ocekivao da ce sve biti normalno. Medjutim posle samo 15-tak dana punjac je otkazao.
 • Razlog je jasan. Prazna baterija vuce jaku struju, znatno iznad tih 500mA i punjac je to "trpeo" neko vreme, pregrevao se, i na kraju otkazao.
 • Ovim sam konacno potvrdio cinjenicu da ni proizvodjaci punjaca, ni proizvodjaci telefona ne ugradjuju sklop za regulaciju jacine struje punjenja, JER IM JE TO U INTERESU, DA STO BRZE "CRKNE" ILI PUNJAC ILI BATERIJA!
 • Iz tog razloga odlucio sam da to ogranicenje uradim na najprostiji nacin, da u zicu od punjaca do baterije ubacim otpornik za ogranicenje sruje punjenja na oko 230mA.
 • Omov zakon kaze da je struja I=U/R. Punjaci daju napon oko 5v i struju od 500 do 2000mA. Prosta racunica kaze da bi otpor od 20 oma ogranicio struju na 0.25A, odn. na 250mA. (5/20=0.25), ali tu je i tzv. unutrasnji otpor baterije, koji je u pocetku punjenja mali, - nije poznato koliki je - a kako se baterija puni on raste. Nema druge nego eksperimentalno utvrditi velicinu otpora. Po mojoj proceni - poceti cu sa otpornikom od 15 oma. Rezultate eksperimenta cu opisati kroz nekoliko dana.
 • Nadam se da ce ovaj tekst pomoci da bolje razumemo probleme s kojima se srecemo. Ako imate bolja saznanja, iznesite ih!
Pozdrav,Stanisa, 064 224 624
Nakon prvih proba, ustanovio sam da je dovoljan otpornik od 3 oma
Pocetno stanje batrije 30%, telefon Samsung Galaxy S3, punjac 5v 500mA
VREMENapon u V.
na otrorniku 3.3ohma
Struja punjenja (A)unutrasnji otpor
baterije u omima
- racunski,
(Rbat=(5v/Ipunj) - 3,3 Ohma)
Norm. struja punjenja = 0.23A
11201.160.49.21.74 puta jaca
13110.960.313.3.011.30 puta jaca
13430.90.313.31.30 puta jaca
15050.90.313.311.30 puta jaca
18400.530.1627.90.79 od norm, Baterija se skoro napunila
20200.020.006830
Baterija je napunjena na 100%

Ispod je slika racuna za punjac sa garancijom od 3 meseca !!! ???

Konacno resenje je kao na slici
Punjac je polovni, ali ispravan, u adapter za napajanje u vozilu je otpornik 3 oma.
Sada se baterija zaista puni oko 10 sati - preko noci, i traje 2 do 3 dana.
Prilikom punjenja telefon vise ne "luduje"


I na kraju, moj savet je:
Nemojte prazniti bateriju ispod 50%. Oko tog nivoa ispraznjenosti ukljucite je na punjenje. Tako cete postici da baterija ne vuce jaku struju zbog velike ispraznjenosti i - duze ce trajati. I ne kupujte jake punjace, to je nepotreban i znatno veci trosak.